فرصت تنفس به وارثان تئاتر کشور
علی حاجملاعلی*: یکی از بزرگترین مشکلات ما بهویژه در نظام دانشگاهی حوزههای هنر و علوم انسانی، عدم ارتباط بین دانشگاه و بازار کار یا صنعت و اقتصاد است. سالانه دانشجویان بااستعدادی در رشتههای هنری فارغالتحصیل میشوند و تولیدات خوبی هم در زمینه نمایشنامه و اجرا دارند اما این تولیدات خیلی سخت به عرضه عمومی میرسد و این عزیزان بهسختی وارد فضای حرفهای میشوند.
یکی از ویژگیهای طرح «هفتههای تخصصی تئاتر» در دانشگاهها و دانشکدههای هنرهای نمایشی، ایجاد رابطه بین دانشگاه و تولیدات دانشگاهی با اداره کل هنرهای نمایشی بهعنوان اصلیترین مرکز تولید و مصرف آثار نمایشی به شمار میرود.
بر اساس این طرح، دانشجویان در دانشگاهها با خلاقیت، جسارت و ایدههای بکر به تهیه و تولید تئاتر میپردازند و اداره کل هنرهای نمایشی بستری را برای قرار گرفتن این آثار در معرض دید عموم فراهم میکند.
اینجاست که دانشجویان با قرار گرفتن در این موقعیت میتوانند خود را بسنجند و به نقاط قوت و ضعف آثارشان در مقایسه با سایر تولیدات نمایشی پی ببرند.
با همهگیری ویروس کرونا، ارتباط بین دانشجویان دانشکدههای مختلف با یکدیگر گسسته شد و یأس و ناامیدی بهواسطه ترس از امنیت شغلی و نبود حمایت بهمنظور اقدام به تولید نمایش در بین آنها زیاد شد. به نظر میرسد «هفتههای تخصصی تئاتر» میتواند احیاکننده ارتباط بین دانشجویان و همچنین افزایش انرژی و امیدبخشی به آنها در راستای ارتقای کمی و کیفی تولیدات دانشجویی باشد.
در این رابطه باید دو نکته را در نظر داشت؛ نکته اول اینکه این طرح جایگزین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی ایران نیست ولی میتواند مقدمهای برای شروع دوباره آن رویداد بزرگ دانشجویی پس از وقفه ایجادشده باشد.
و نکته دوم آنکه؛ علاقهمندان با حضور در این طرح علاوه بر آشنایی با استعدادها و تواناییهای خود با دانشجویان سایر دانشکدهها ارتباط برقرار کرده و برای تولیدات مشترک با هم همراه میشوند.
در روند اجرای این طرح، هر دانشکده منتخبان خود را به اداره کل هنرهای نمایشی معرفی میکند و این اداره با برنامهریزی و زمانبندی مشخص، یکی از سالنهای نمایشی را برای عرضه تولیدات دانشجویی در نظر میگیرد و این آثار به اقتضای شرایط و امکانات اجرا میشوند.
بدیهی است که باوجود این طرح، فرصت تنفس در این فضا به دانشجویان بهعنوان وارثان تئاتر کشور داده خواهد شد و آنها برای ورود به فضای حرفهای تئاتر تمرین میکنند.
باید توجه داشت که طرح «هفتههای تخصصی تئاتر» در مرحله آزمونوخطا قرار دارد و در طول مسیر ایرادات آن مرتفع خواهد شد؛ اما بهطورقطع عملی شدن باکیفیت آن مستلزم حمایت همهجانبه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بهویژه از دانشجویان در زمینه مالی است.
این طرح پتانسیل و ظرفیت اجرایی شدن در سطح کلان کشوری را داراست و قطعاً در صورت مهیا شدن شرایط، این رویداد در سایر دانشکدههای هنری کشور نیز برگزار خواهد شد.
*مدیر گروه تئاتر دانشکده سوره