گفتوگو با امین گلستانه، کارگردان نمایش «کارخانه هیولاها»
هیولای هالیوودی را با دیوهای ایرانی به صحنه فرستادیم

امین گلستانه، نویسنده و کارگردان نمایش «کارخانه هیولاها» میگوید اجراهای فانتزی و موزیکال با رویکردی شبیه به آثار دیزنی در تئاتر کشور بسیار کم هستند و برای همین او تصمیم گرفته شخصیت سالیوان را با دیوهای ایرانی همراه کند و به صحنه بفرستد.
به گزارش ایرانتئاتر، نمایش فانتزی-موزیکال «کارخانه هیولاها» (سالیوان در ایران)، به نویسندگی و کارگردانی امین گلستانه از بیستوهشتم فروردین تا سیویکم اردیبهشت، ساعت 19 در تماشاخانه ایرانمال میزبان علاقهمندان است.
امین گلستانه، با بیان اینکه «کارخانه هیولاها» اولین تجربه کارگردانی اوست، میگوید: «من دو سال پیش به عنوان تهیهکننده در نمایشی ویژه کودکان و نوجوانان در سیستان و بلوچستان حضور داشتم که به شدت مورد استقبال قرار گرفت. این تجربه باعث شد تا برای دومین بار سراغ تولید نمایش برای گروه سنی کودک و نوجوان بروم ولی اینبار در مقام نویسنده و کارگردان.»
همراهی دیوهای ایرانی با سالیوانِ هیولا
او، نمایش خود را اقتباسی از یک انیمیشن هالیوودی به اسم «کارخانه هیولاها» معرفی میکند که آن را با حضور دیوهای قصههای فولکلور ایرانی و همراهیشان با شخصیت سالیوانِ هیولا ایرانیزه شده است.
گلستانه درباره چنین تلفیقی میان داستان یک انیمیشن معروف جهانی و قصههای عامیانه ایرانی میگوید: «ما اجراهای فانتزی و موزیکال با رویکردی شبیه به دیزنی که کاراکترهای انیمیشن بتوانند روی صحنه بیایند، کم داریم و من برای اولینبار یک کاراکتر انیمیشن را وارد قصهای ایرانی کردم. قبلا تئاترهای فانتزی موزیکال مانند «بینوایان» و «مری پاپینز» در ایران تولید شدهاند ولی این دو از آثار کلاسیک بودند و ما تاکنون داستانی را که از جهان انیمیشن وارد صحنه تئاتر شود، نداشتهایم.»
این نویسنده با اشاره به همراهی شخصیتهای مناسب از قصههای ایرانی برای همراهی با سالیوان، ادامه میدهد: «من به واسطه قصههایی که پدربزرگم در کودکی برایم روایت میکرد به فرهنگ گذشته و شخصیتهای داستانی بومی و فولکلور مناطق مختلف علاقهمند شدم و با بررسی در زمینه جهان هیولاها به ذهنم رسید که آنها میتوانند در مختصاتی امروزی به هم وصل شوند. به همین منظور برای یک ماه درباره حدود 100 دیو ایرانی که در فرهنگ مناطق مختلف مورد توجه بودند، مطالعه کردم و از لحاظ اساطیری، روایی و تاریخی زندگی آنها را مورد بررسی قرار دادم تا در نهایت 5 دیو را که قابلیت تغییر و پرداخت کمدی برای بچهها داشته باشند، برای کمک به سالیوان انتخاب کردم.»
از زاویه دید یک کودک به جهان نگاه کردم
او ضمن آنکه یادآور میشود هدفش در نگارش قصه این بوده که از زاویه یک کودک به جهان نگاه کند، تاکید میکند در عین حال تلاش کرده والدین و دیگر اعضای خانواده نیز از موقعیتهای نمایشی کمدی و موزیکالی که اتفاق میافتد، لذت ببرند.
کارگردان نمایش «کارخانه هیولاها» با اشاره به نگاه جسورانه و شجاع کودکان و نوجوانان دهه 80 و90 خورشیدی در ایران میگوید: «نسل جدید درگیر تکنولوژی و مدرنیته است و با تکنیکهای قبلی و توسل به زور نمیتوان او را تربیت کرد یا برای انجام دادن و ندادن کاری متقاعد ساخت. بچه نمایش ما نیز نماد همین نسل است و به همین دلیل سعی دارد تا نشان دهد دوره ترس و تهدید قدیمی شده است و درخواست میکند تا با او مذاکره کنند و حرف بزنند.»
این هنرمند، انتخاب نمایشنامه و داستان برای نمایش کودک و نوجوان را مشکل بزرگ تولید اثر برای این گروه سنی میداند و توضیح میدهد: «ما نیازمند قصههای درستی هستیم که بتواند مسائل فرهنگی را خارج از تکرار و روال مرسوم تئاترهای کودک و نوجوان بیان کند و تماشاگران نیز بتوانند با آن همذاتپنداری صحیحی داشته باشد. تولیدات ما باید به لحاظ موسیقی، غنای فرهنگی، کمدی و موضوعات خانوادگی فراتر از محتواهای پیش پا افتاده و تکراری ازجمله مسواک زدن قبل از خواب و .... باشد.»
تولیدات نمایش کودک باید بهروز باشند
او در پاسخ به چرایی انتخاب تماشاخانه ایرانمال برای اجرای نمایش «کارخانه هیولاها» با توجه به فاصلهای که با مرکز شهر و دیگر سالنهای نمایشی تهران دارد، میگوید: «در حال حاضر تمامی سالنهای تئاتر تجاری شدهاند و صحنه بعد از پایان اجرا باید سریع برای نمایش بعدی تخلیه شود. متاسفانه سالنهایی که به روال گذشته تئاتر میتوانستیم دکور را برای شبهای بعد نیز در آنها قرار دهیم، بسیار محدود هستند؛ این چند سانس بودن اجرای نمایشها در سالنها، ضربه زیادی به آثار میزند. برای حفظ آرامش اجرا و با توجه به دکور کار، رنج دوری مسیر را به جان خریدیم و تماشاخانه ایرانمال را برای اجرا انتخاب کردیم و البته با وجود مسافت تماشاگران ما را تنها نگذاشتهاند.»
گلستانه در پایان با درخواست از مدیران هنری برای همراهی بیشتر با کودکان و نوجوان و همچنین هنرمندانی که در این مسیر به تولید اثر میپردازند، میگوید: «ما در تولید اثر در حوزه تئاتر کودک و نوجوان از تمامی جهات متن، تجهیزات، سالن مناسب و ... به شدت ضعف داریم. در میان اجراهای سلبریتیزده و موضوعات تلخ اجتماعی، سبد فرهنگی ویژه کودکان و نوجوانان اصلا مورد توجه قرار نگرفته است؛ اکثرا تولیدات این بخش هم اجراهایی سطحی هستند که قطعا باید با کمک روشهای روز دنیا در همراه کردن مخاطب و بیان محتواهای جدید سطح خود را ارتقا دهند.»